Kehitysideat

Palautelaatikko. Voit täällä anonyymisti eli vierailijana tai nimimerkillä antaa palautetta SA:sta, sen toiminnasta tai jostain muusta.

SANA ON VAPAA, MUTTA ASIALLISTA KIELTÄ KÄYTTÄEN!

Re: Kehitysideat

ViestiKirjoittaja Kanankoipion » 10.03.2021 15:46

Värvin seinään tapahtuma kalenteri eli siis post-it lappu missä lukee mitä tapahtumia viikolla on. saisi jonkunlaisen rutiinin tapahtumiin.
̶A̶l̶o̶k̶a̶s̶ Yli-amiraali

Kuva
Avatar
Kanankoipion
Jäsen
 
Viestit: 96
Liittynyt: 09.03.2021 18:42
Paikkakunta: Norilsk

Re: Kehitysideat

ViestiKirjoittaja Broken-wings2 » 24.03.2021 19:49

Terve tuli mieleen olisko hyvä tehdä sellainen viikko toiminta juttu eli jollekkin päivälle olisi toiminta olisi sitten esterata yms
Avatar
Broken-wings2
Jäsen
 
Viestit: 30
Liittynyt: 18.03.2020 20:20
Paikkakunta: Tervo

Re: Kehitysideat

ViestiKirjoittaja Kanankoipion » 26.03.2021 23:46

Jonkinlainen värväys kampanja. Huomaa selvästi että tällä hetkellä MV saa paljon uusia ihmisiä sen takia että he ovat listoilla korkealla kun taas SA värvi on alhaalla. Jos saataisiin hyvänä päivänä milloin on paljon ihmisiä paikalla SA kärkeen listoissa voisimme saada hyvin monta uutta jäsentä!

Jonkinlainen värväys kilpailu voisi myös toimia!
̶A̶l̶o̶k̶a̶s̶ Yli-amiraali

Kuva
Avatar
Kanankoipion
Jäsen
 
Viestit: 96
Liittynyt: 09.03.2021 18:42
Paikkakunta: Norilsk

Re: Kehitysideat

ViestiKirjoittaja kemppainenonfat » 06.04.2021 04:58

Purkakaa mun mlk
kemppainenonfat
Aktiivinen
 
Viestit: 104
Liittynyt: 23.12.2019 23:36

Re: Kehitysideat

ViestiKirjoittaja rexjunnuonpeelo » 13.05.2021 23:02

Yes, purkakaa kemppaisen mlk.
REXJUNNU1 ON HUMALASSA
rexjunnuonpeelo
Jäsen
 
Viestit: 20
Liittynyt: 22.02.2021 01:16

Re: Kehitysideat

ViestiKirjoittaja Slaat » 14.07.2021 04:52

Noniin rakkaat toverit ja ystävät. Tässä on nyt jo yllättävänkin kauan jaksanut vanha habboilla ja tullut kiinnitettyä kolmeen asiaan huomiota. Tässä olisi meikäläisen kehitysideat näihin. Ja tosiaan tämän väänsin sen verran nopeasti ja väsyneenä, että kirjoitusvirheitä yms saattaa löytyä rutkasti. Tämä kun on kehitysidea, eikä mikään AUK-essee, niin koittakaa pärjätä niiden kanssa!

Painotan myös, etten halua kenenkään mieltä pahoittaa, jos jollekkin näin kävi niin syvimmät anteeksipyyntöni. Pyrin sanomaan asiat kuitenkin mahdollisimman suoraan.

1. PJ-virka
Kyseinen virka vaikuttaa siltä, että se on puoliväkisin väännetty, jotta saataisin lisää virkoja. Perusajatus tuossa virassahan on parempi kuin hyvä. Toteutus on sitten aikalailla toinen. Tuntuu, että se on jossain AUK-tehtävän ohessa nopeasti väännetty ja jätetty niille sijoilleen (kaikella rakkaudella häntä kohtaan kuka ikinä viran onkaan kehitellyt). Itse näen kuitenkin virassa sen verran paljon potentiaalia, etten siitä itse lähtisi luopumaan.

Mikä mättää?
Kyseinen virka ei ole todellisuudessa edes käytössä. Olen yhden PJ:n virassa nähnyt, tänä aikana kun olen jälleen SA:ssa palvellut. Okei täytyy myöntää, että tällä aktiivisuudella potentiaalisia ehdokkaita virkaan on vähän. Mutta kyseessä on kuitenkin niin "olematon" virka, että aktiivisuudesta voitaisiin joustaa sillä toivolla, että se myös nostaisi palvelusaktiivisuutta. Lisää virkoja tarjolla -> lisää liittyjiä ja vanhoja herroja pois reservistä.
Toinen asia mikä tässä mättää on se, ettei mitään varsinaisia partioita ole edes ollut. Käytännössä siis SA:lla oli siis yksi PJ ja hänen partionsa oli taas koko ryhmä, josta taas seuraa se, että käytännössä PJ == RvJ.

Miten parantaa virkaa?
1. Ensinnäkin tehostetaan hakua pienimuotoisella ilmoituksella (esim. foorumit, dc @everyone, tarkastus tmv). Näin ollen saadaan kaikki halukkaat tietoiseksi asiasta.
2. Partionjohtajia valitaan 3kpl per ryhmä. Ryhmän koolla ei tässä tapauksessa ole väliä. Jos partionjohtaja on yksin hetkellisesti partiossaan niin sittenpä on. Kyseessä on kuitenkin virka, joka on loppujen lopuksi aika "olematon". Ihanteellinen tilanne olisi n. 3 taistelijaa per partio. PJ + 2 taistelijaa. Maailmanloppu ei ole tilanne missä se on suurempi tai pienempi. Tästä tietysti herää jatkokysymys, "tarvitaanko koko virkaa, jos PJ on partiossaan yksin?". No eipä sitä välttämättä tarvita. Tällä vältetään kuitenkin jatkuva partioiden lopettaminen/uusien perustaminen, kun niitä se 3 per ryhmä on valmiiksi olemassa. Tarpeeksi aktiiviset PJ:t löytyy varmasti kaikkiin ryhmiin.

Kun kyseessä on ilmiselvä täytevirka, pitäisi sen vastuut ja odotukset myös olla täyteviran mukaiset. Esimerkiksi viikkoraportit RJ:lle ja RvJ:lle yksityisviestillä. Sisältäen pelkästään arvosanat aktiivisuudesta. Ei mitään pakollisia liirumlaarumeja. Tämä mahdollistaa käytännössä kenet tahansa kyseiseen virkaan, kun osaamisen tarvitsee olla tasoa 0. Näin ollen PJ-virka toimii myös ihan käytännön tasolla hienona "oppimispolkuna" RvJ:n ja sen kautta RJ:n tehtäviin. Mielestäni tasollakaan ei ole mitään väliä. Nykyinen aktiivisuus on melko kuraa, joten miksi ihmeessä ensin pitäisi kärvistellä 3 viikkoa melkein tyhjässä värvissä, ennenkuin on mahdollisuus johonkin virkaan. Jos aktiivisuus on hyvää ja taistelija on oikeasti tosissaan niin virkaan vaan.

Tästä päästäänkin sitten suoraan hyötyihin mitä partioista irtoaa.
1. "Viikon sotilas"-tittelin voi ensinnäkin lopettaa. Menkkabaretti on ruma ja toiseksi koko titteliä melko harvoin käytetään. Voidaan siirtyä "Viikon partio"-titteliin. Viikon partio titteli jaetaan joka viikko. Aktiivisimmalle partiolle. RJ:t valitsevat omista ryhmistään yhden partion, joista sitten JJ ja komp. plk. valitsevat voittajan. "Viikon partio"-tittelistä ei saa tuplaylennyksiä. Lähinnä toimii vain erityiskiitoksena aktiivisesta viikosta kyseisellä partiolle. Mikäli tätä palkintoa haluaa jotenkin parantaa, voi kyseiseksi viikoksi saada jonkun muutoksen univormuun (joku menkkabarettia järkevämpi vaihtoehto, itsellä tosin ehdotusta siihen ei ole). Tuplaylennyksiä voidaan toki edelleen jakaa, jos ne joku ansaitsee mutta tässä tapauksessa tuplaylennys riittää palkinnoksi ilman menkkabarettia.
2. Ilmiselvästi lisää virkoja.
3. Aktiivisuus huomioidaan paremmin. Minulla ja omalla RJ:llä on se hyvä puoli, että oma aktiivisuus sijoittuu päivälle ja RJ:n illalle. Näin ei kuitenkaan aina ole, jolloin PJ:t tuovat oman näkemyksensä heidän partiostaan.
4. PJ-virka on hyvä "oppivirka" mahdollisille uusille naamoille. Sekä tietysti vanhoille pienimuotoinen lisämauste perus värvielämään. PJ-virassa näkee myös nopeasti potentiaaliset vaihtoehdot tuleviksi ryhmänjohtajiksi.

No summa summarum: PJ-virka kannattaa joko lopettaa tai sitten tehdä se kunnolla loppuun asti. Aktiivisuus on mitä on, mutta täysin toteutettavissa olevia asioita, jos näin halutaan. Toisaalta osaisin suoraa nimetä kaikki, jotka ovat tarpeeksi aktiivisia kyseiseen virkaan. Ja näin ollen tuo 3kpl/ryhmä toteutuisi.

2. Toiminta
En tosiaan oo aivan varma, että halutaanko sitä toimintaa ylipäätään pitää vai onko SA vaan enemmän nykyään joku vanhojen hyvien aikojen muistelumesta. Jos jälkimmäinen on oikea vastaus, niin sitten toki tämä kehitysidea on aivan yhtä turhan kanssa. Mennään nyt sillä oletuksella, että jotain toivoa vielä pihisee jossain. Tietysti aina voidaan vedota siihen, että "nyt on kesä", "aktiivisuus nousee taas talvella". No ihan varmasti nousee, mutta kyllä se nytkin saadaan nousemaan uusilla toimilla.

1. Kysymys kuuluu: Miksi se toiminnan pitäminen on tehty niin jumalattoman vaikeaksi. Tuntuu, että pitää olla vähintään yksi Jeesuksen kahdestatoista opetuslapsesta, että sitä toimintaa voi pitää ilman valvontaa. Tämähän olis siis todellakin aivan okei, mutta kun ei niitä valvojia tunnu ikinä missään olevan. Ainakaan silloin kun on porukkaa paikalla. Josta päästään taas siihen, että välillä tuntuu että pitää olla vähintään Jeesuksen tuttavapiiristä, että toimintaa saa pitää edes valvonnan alla. Niinku... Miksi? Ymmärrän sen perusajatuksen tietysti, että halutaan toiminnan menevän oikein ja että esimiehet vastaisivat lähinnä toiminnasta. Muuuuutta kannattaako tuommoisista periaatteista pitää kiinni, jos lopputulos on == ei toimintaa.
Esim:
Heinäkuun 14. pv, toimintaa 0kpl. Kahteen viikkoon ei toiminnan toimintaa, jos ei lasketa tarkastuksia.

Tietysti värviaktiivisuus olisi kaiken A ja O, mutta toiminta lisää myös värviaktiivisuutta. Oletetaan, että värvissä on paikalla 3 henkilöä. 1 vetäjä + 2 taistelijaa. Se nyt on ihan sama, käykö nämä 3 herraa vetämässä tuparit kasarmilla vai istuvatko värvissä, eli afkissa. Mitä enemmän toimintaraportteja foorumeilla, sitä enemmän porukkaa myös kiinnostaa tulla paikalle värviin, kun tietävät että sielä on toimintaa.

Noh, nyt joku erittäin nokkela voi sanoa, että onhan tuossa tuo STK-virka. No eipä ole näkynyt yhtään STK:n vetämää toimintaa tänä aikana, kun olen SA:ssa ollut. Tuntuu, että hirveästi pelätään noiden virkojen antamista. Jos joku menee reisille liian monesti, aina sen viran voi ottaa pois ko. henkilöltä. STK:sta meinasin tehdä ensin oman aiheen, mutta sen korjaaminen on niin helppo tehtävä, ettei se sellaista tarvi. Pari aktiivista kaveria sinne ja jo alkaa homma pyöriä. Ja näihinkään (ei mun mielestä) tarvi mitään hemmetin 179 vuoden kokelas aikaa. Yksi testi/koulutus, että onnistuuko se ja siinä se. Jos ei näyttäny hyvältä, niin sitten toinen testi, jos edelleen päin peetä niin pois virasta/ei ainakaan sitä koulutusta saa pitää yksin.

Suomeksi tiivistettynä tämä teksti: STK toimintaan tai vaihtoehtoisesti PK-kouluttajille, RvJ:lle yms pitää toimintaa ilman valvontaa. Suosittelen kuitenkin enemmän STK:ta, jolloin homma on huomattavasti selkeämpi toteuttaa.

Esimerkiksi erittäin potentiaalinen vaihtoehto olisi luoda "@toiminta"-rooli SA:n discordiin. Aina kun joku joka sitä toimintaa saa vetää haluaa sitä pitää, voi hän tägäillä tämän roolin, jolloin siitä halukkaat saavat ilmoitukset. Kyseisen roolin voi tehdä reaction roles-bottia käyttäen, jolloin jokainen halukas voi sen käydä itse itselleen hakemassa.


3. PK-oikeudet

Viimeisen viikon sisällä oon nyt nähnyt ainakin 3 eri alokasta, jotka on haahuillut värvissä aina parin päivän välein. En edes tiedä koska ovat liittyneen, mutta ovat kyllä melkosen kauan mortteina ollut.
Noniin, sitten päästään tähän asiaan mikä mua ihmetyttää kaikista eniten. Miksi tuosta PK:sta on tehty niin vaikeasti pidettävä? Kaikille kynnelle kykeneville vaan oikeudet vetää se PK:
- PK-kouluttajat
- RJ
- RvJ
- STK
- Mahdollisesti vaikka PJ vielä tähän listaan.

Siis saa olla melkonen ... jos ei onnistu PK:ta pitämään mortille. Tässäkin tottakai tehdään testi, onko pätevä PK-oikeuksiin. Mutta tämänkin testin voisi pitää katsoen vähän kuka on kyseessä. Jos ilmiselvästi uusi naama armeijoissa niin muutama testi enemmän. Jos taas kokemusta löytyy niin kerran käydä joku valvoa ja samantien oikeudet vaan vetää yksin PK. Mutta ei siitä tarvi tehdä niin jukoliuta vaikeeta, että saadaan ne harvat mortit koulutettua joita nykyään saadaan liittymään.

Esimerkkinä tänään MV:ssä. Mortti liitty -> mortti koulutettiin -> mortti PK (mikä mikä MK ny onkaa niil) -> mortti takasi värvii matruusina. Ei sielä tarvinnu jostain kivien koloista ettiä ensin joku PK-k paikalle ja sen jälkeen vielä sille valvoja. Jokaisesta liittyjästä pitää taistella kynsin ja hampain kun hotellin aktiivisuus yleisellä tasolla on mitä on. Tietysti jonkun aliupseerin/upseerin ja miksei tietysti vanhemman miehistöläisenkin on helppo ajatella, että onko sillä nyt väliä onko se PK tänään vai huomenna tai vaikka ylihuomenna. No itselle tuskin on, mutta mortille on. Alokkaana käytetty aika on loppujen lopuksi täysin hukattua aikaa. Ja jos toisesta mestasta saat sen PK-koulutuksen heti ja toisesta "sitten joskus", niin ite ainaki valitsisin sen toisen mestan.

Ja jos tässä pelätään, että PK-kouluttajilta loppuu hommat kesken, niin tehdään sitten lista:
Jos paikalla on useampi henkilö joilla on oikeus PK:n pitämiseen, niin "arvojärjestys" PK:n pitämiseen menee seuraavasti:
1. PK-k (Jos kouluttaja paikalla heti. Näin saadaan kokelasajalta pois mahdollisimman nopeasti.)
2. PK
3. RJ
4. STK
5. RvJ
6. PJ

Näin ollen luulisi, että se PK saadaan heti vedettyä, kun alokkaalla siihen on aikaa.


No mutta summa summarum koko tekstistä
Nykyaktiivisuuden nähden kaikki on tehty ihan liikaa koulutuspainotteiseksi. Se ei ole missään nimessä huono asia. Koulutukset on mukavia ja myös iso osa tätä koko hommaa. Kuitenkin kun aktiivisuus on luokkaa tämä, niin niistä pitäisi ehdottomasti joustaa. Kun aktiivisuus luultavasti syksymmällä nousee, voidaan palata takaisin vanhoihin käytäntöihin.
ex. SA - Ylikersantti
ex. Armeija, Vänrikki
ex. AK - jokukersantti

Entinen alkoholisti, nykyinen alkoholisti.
Avatar
Slaat
Jäsen
 
Viestit: 65
Liittynyt: 14.02.2011 22:08

Re: Kehitysideat

ViestiKirjoittaja :.pussinen.: » 14.07.2021 13:50

Kiitos antamastasi palautteesta. Vastaan esittämiisi asioihin omasta näkökulmastani.

1. Partiot
Partionjohtajia etsitään jatkuvasti lisää, jolloin myös partioiden määrät nykyisissä ryhmissä kasvavat. Kun partioita otettiin uudestaan käyttöön hieman yli vuosi sitten, oli tavoitteena saada tällöin jokaiseen ryhmään 2-3 partiota ja ryhmänjohto siihen muotoon, että ryhmänvarajohtajan tehtävänä on harjoitella ryhmänjohtajana toimimista ja partionjohtaja harjoittelee taas enemmänkin ryhmänvarajohtajan virkaa varten raportin kirjoittamista. Lisää partionjohtajia nimitetään aina komppanian ja ryhmien tarpeiden mukaisesti. Jäin myös hieman pohtimaan, että jos partionjohtajasta tehdään ns. virka, jossa ei tarvitse osata mitään, miksi sitten partionjohtaja saisi mahdollisesti pitää peruskurssia? En kannata itse henkilökohtaisesti viikon partio - titteliä, omasta mielesäni se saattaa liian helposti lipsahtaa siihen, että partiot jaetaan epäaktiivisiin ja aktiivisiin, jolloin tämä on jo lähtökohtaisesti epäreilua.

2. Toiminta
Ilman valvontaa toimintaa saavat pitää esimiehet, sotilastoimikunnan jäsenet sekä ryhmänjohtajat. Jokainen miehistöläinen, joka pitää toimintaa ilman valvontaa on koulutettu kyseiseen tehtävään. Tämä tarkoittaa siis sitä, ettei kuka tahansa voi pitää toimintaa omatoimisesti niin halutessaan. Tuohon Jeesuksen opetuslapsiin liittyen: miehistöläinen ei pidä toimintaa ilman valvontaa, ellei häntä ole siihen koulutettu. Esimies, joka antaa luvan toiminnan pitämiseen voi tietenkin käyttää harkintakykyään ja antaa haluukkaan pitää toimintaa ilman suoraa valvontaa. Tällöinkin vastuu toiminnasta on kuitenki luvan antaneella esimiehellä. En ota kantaa muiden esimiesten tekemiin päätöksiin, mutta minulta ei olla henkilökohtaisesti viime aikoina kysytty lupaa pitää toimintaa, joten en tiedä miten paljon toimintalupia on viime aikoina kysytty esimiehiltä.

3. Peruskurssi
Aikaisemmin PK-oikeudet on kuuluneet varsinaisen kouluttajan lisäksi ryhmänjohtajalle, ryhmän varajohtajalle sekä sotilaspoliisille. Näistä ylimäärisistä kouluttajista on luovuttu, sillä koeaikojen kanssa oli hankaluuksia eikä kouluttajat muista ryhmistä olleet aktiivisia tässä tehtävässä. Ryhmänjohtajalla on edelleen oikeus pitää peruskurssia, kun hän on suorittanut koeajan hyväksytysti komppanian vääpelin valvonnassa. Koeaikojen sisältö saattaa osittain myös vaihdella henkilöiden välillä huomioiden aina kyseisen henkilön lähtötason ja aiemman osaamisen.

Pääasiassa ilmi tuomasi asiat ovat Suomen Armeijassa käytössä joko nykyään tai ollut aiemmin käytössä ja todettu kannattamattomiksi.
Majuri :.pussinen.:
Komppanian päällikkö
Koulutusupseeri

Spoiler: +
PK 08/17
KK 01/18
AUK1 11/18
AUK2 04/19
RUK 03/20
Vänr. 09/20

"If something's hard to do, then it's not worth doing" - Homer Simpson
:.pussinen.:
Komentajan adjutantti
Komentajan adjutantti
 
Viestit: 1580
Liittynyt: 03.10.2016 19:59

Re: Kehitysideat

ViestiKirjoittaja Kenraali-123 » 14.07.2021 14:48

Ihan mukava nähdä välillä intohimon liekeissä kirjoitettua tekstiä. Pussinen tuossa vastailikin jo melko laajasti, laitan vielä tähän omat näkemykseni.

Ihan ensiksi täytyy muistaa kaikissa näissä aiheissa pari asiaa. Elämme parhaillaan vielä kesää, poikkeuksellisen kuumaa sellaista. Joka vuosi kesä on niin habboilunkin kuin myös SA:n kannalta suhteellisen epäaktiivista aikaa, ja täten moni asia myös meillä tuntuu jähmettyvän. Kesän helteet houkuttelevat olemaan kodin sijasta ulkona, ja näillä kärventyvillä lämpötiloilla monien tekee mieli mennä viilentymään. Tämän lisäksi moni esimies pitää myös omia lomiaan, sillä moni meistä kuitenkin ihan myös työelämässä, ja kun lomat alkavat ollaan myös mahdollisesti viikkoja pois habbon ääreltä. Kesä vaikuttaa täten siis melkein kaikkeen meidän tekemiseen. Olet Slaat muistaakseni ollut niinikään tämän kesän sotilas, joten et ollut mukana keväällä, kun toimintaa ja PK:ta, niinkuin kaikkea muutakin oli paljon enemmän tarjolla. Näistä voi saada muutamia maistiaisia esim foorumeilla "SA keksi hienoa toimintaa" osiossa.

Partionjohtaja on sanojesi mukaan ajatuksena kaunis, todellisuudessa heikosti käytössä ollut virka. Nykyisillä hieman heikommilla vahvuuksilla PJ-virkaa ei olla pidetty niin tärkeänä. Omasta mielestäni ko. virka on ennenkaikkea olemassa niitä aktiivisuusboomeja varten, jotta tilanteen sattuessa siihen voidaan ottaa nopeasti ja nopealla perehdytyksellä sotilaita. Ajatus viikon partiosta on myös ideana kaunis, mutta nykytilanteessa sen tittelin voitosta taistelisi joka viikko noin 2 partiota vuoronperään, jolloin idea hieman lässähtää. "Menkkabaretti" on mielestäni myös vähän hupsu palkinto tupla-ansiotasosta, ja siihen tilalle voisi kehitellä myös jonkun muun vaihtoehdon (kultaista barettia innolla odottaen).

Peruskurssi, alokkaat, kouluttajat ja luvat ovat myös aina usein kuuma peruna. Välillä tulee jaksoja, että kouluttajia on liian vähän koulutettaviin nähden, välillä taas kouluttajia on liian paljon kysyntään verrattuna. Habbolla on trendejä ja aikakausia, jolloin iso joukko pelaajista seilaa eri lafkojen välillä samoissa kaveripiireissä paikasta toiseen. Sitten meillä on myös nämä klassiset sankarit jotka sadannella hahmollaan liittyvät mm. SA:hn hetken huvin turvin. Ennen kesää tilanne PK:ssa oli aikalailla se, että Alokkaita ei riittänyt, kesäkuussa taas alokkaita tuli ovista ja ikkunoista, mikä johti uusien kouluttajien hommaamiseen. Tilannetta katsotaan aina tapauskohtaisesti jaksoittain, ja kaikkiin trendeihin kyllä reagoidaan. Valitettavasti kaikkia ei voida kouluttaa peruskurssikouluttajiksi, eivätkä kaikki myöskään halua virassa toimia. Uudistunut peruskurssi vaatii myös kouluttajalta paljon enemmän kuin vanha malli.

Toiminnanpitoon SA otti jokunen aika sitten käyttöön STK:n. Itse en kyseistä osastoa johda, mutta uskoisin siinä olevan ratkaisu aktiivisempaan toiminnanpitoon kun syksy alkaa taas kolkutella oven takana.

Viimeisenä haluaisin muistuttaa yhteisesti kaikkia miehistössä olevia, että vaikka välillä tilanne siltä tuntuisikin, ei me täällä esimiehistössä mitään aaseja kuitenkaan olla. Meillä on täällä paljon erilaisia aikoja kokeneita, vuosien kokemuksen saavuttaneita pitkänliiton esimiehiä, joidenka työhön kannattaa luottaa. Se ei tarkoita etteikö palautetta voisi toki antaa, sillä SA:ssa jokaisen taistelijan ääni saa tulla kuulluksi.

T. 10v & 6kk SA:ssa eläneenä
Ylivääpeli Kenraali-123
2/19 Parola, PSHPTRI

Kuva
Kuva
Spoiler: +
Kuva
Kuva
Avatar
Kenraali-123
Esimies
 
Viestit: 1146
Liittynyt: 15.02.2011 14:50

Re: Kehitysideat

ViestiKirjoittaja Slaat » 14.07.2021 16:12

Ensinnäkin kiitoksia vastauksista. Lähdetään purkamaan sitten seuraavaksi sitä. Haluan kuitenkin sanoa, että kyseessähän on kehitysidea, eikä kysymyksiä siitä kuinka SA:ssa tällä hetkellä toimitaan. Itse taas en näe kehitettävää asioissa, jotka toimii ja tietysti nämä ovat omia henkilökohtaisia ajatuksiani.

:.pussinen.: kirjoitti:Kiitos antamastasi palautteesta. Vastaan esittämiisi asioihin omasta näkökulmastani.

1. Partiot
Partionjohtajia etsitään jatkuvasti lisää, jolloin myös partioiden määrät nykyisissä ryhmissä kasvavat. Kun partioita otettiin uudestaan käyttöön hieman yli vuosi sitten, oli tavoitteena saada tällöin jokaiseen ryhmään 2-3 partiota ja ryhmänjohto siihen muotoon, että ryhmänvarajohtajan tehtävänä on harjoitella ryhmänjohtajana toimimista ja partionjohtaja harjoittelee taas enemmänkin ryhmänvarajohtajan virkaa varten raportin kirjoittamista. Lisää partionjohtajia nimitetään aina komppanian ja ryhmien tarpeiden mukaisesti. Jäin myös hieman pohtimaan, että jos partionjohtajasta tehdään ns. virka, jossa ei tarvitse osata mitään, miksi sitten partionjohtaja saisi mahdollisesti pitää peruskurssia? En kannata itse henkilökohtaisesti viikon partio - titteliä, omasta mielesäni se saattaa liian helposti lipsahtaa siihen, että partiot jaetaan epäaktiivisiin ja aktiivisiin, jolloin tämä on jo lähtökohtaisesti epäreilua.

Omassa ehdotuksessani nimenomaan painotin, että partioiden määrästä tehtäisiin vakio. Näin ollen kyseisiä partioita ei tarvitse olla jatkuvasti lakkauttamassa tai tekemässä uusia, eikä se ole sidonnainen SA:n yleiseen aktiivisuuteen, joka on välillä hyvää ja välillä huonoa.
"jos partionjohtajasta tehdään ns. virka, jossa ei tarvitse osata mitään, miksi sitten partionjohtaja saisi mahdollisesti pitää peruskurssia?" -> Kuten alussa mainitsin, kirjotin tämän palautteen melkoisen nopeaa. Ei tämän ollutkaan tarkoitus olla mikään "oikotie onneen" vaan herättää keskustelua ja tuoda omia huomioitani ilmi. Mutta huomiohan on erittäin hyvä. PJ ei välttämättä tarvitse PK-oikeuksia tai ne voidaan katsoa esimerkiksi jokaisen henkilön kohdalla erikseen. Vaihtoehtoja on monia. PK-osuudessa lisää asiasta.
"omasta mielesäni se saattaa liian helposti lipsahtaa siihen, että partiot jaetaan epäaktiivisiin ja aktiivisiin" -> Uudet sotamiehet sijoitetaan (ainakin mun tietämykseni mukaan) vahvuuden mukaan, ei aktiivisuuden.
Vastaan "viikon partio"-titteliin Kenraali-123:n kommentissa, lukekaa se sieltä. Sielä myös nykyisestä tuplaylennyksestä.

:.pussinen.: kirjoitti:2. Toiminta
Ilman valvontaa toimintaa saavat pitää esimiehet, sotilastoimikunnan jäsenet sekä ryhmänjohtajat. Jokainen miehistöläinen, joka pitää toimintaa ilman valvontaa on koulutettu kyseiseen tehtävään. Tämä tarkoittaa siis sitä, ettei kuka tahansa voi pitää toimintaa omatoimisesti niin halutessaan. Tuohon Jeesuksen opetuslapsiin liittyen: miehistöläinen ei pidä toimintaa ilman valvontaa, ellei häntä ole siihen koulutettu. Esimies, joka antaa luvan toiminnan pitämiseen voi tietenkin käyttää harkintakykyään ja antaa haluukkaan pitää toimintaa ilman suoraa valvontaa. Tällöinkin vastuu toiminnasta on kuitenki luvan antaneella esimiehellä. En ota kantaa muiden esimiesten tekemiin päätöksiin, mutta minulta ei olla henkilökohtaisesti viime aikoina kysytty lupaa pitää toimintaa, joten en tiedä miten paljon toimintalupia on viime aikoina kysytty esimiehiltä.

Tässäkin on taas missattu koko pointti alkuperäisestä tekstistä. En missään vaiheessa sanonut, että joka jessen pitäisi toimintaa saada pitää, vaan lähinnä luettelin eri vaihtoehtoja. Painotin myös vielä, että STK on omastakin mielestäni se paras ja järkevin vaihtoehto siihen, että toimintaa pidettäisiin. Tämä taas vaatisi STK:n aktivoimista. Esimerkiksi dc:n rooli tsydeemin tässä skippasit kokonaan, joka sinällään olisi helpoin ja nopein tapa tuoda SA:lle lisää osallistujia toimintaan. Varsinkin iltaisin.

:.pussinen.: kirjoitti:3. Peruskurssi
Aikaisemmin PK-oikeudet on kuuluneet varsinaisen kouluttajan lisäksi ryhmänjohtajalle, ryhmän varajohtajalle sekä sotilaspoliisille. Näistä ylimäärisistä kouluttajista on luovuttu, sillä koeaikojen kanssa oli hankaluuksia eikä kouluttajat muista ryhmistä olleet aktiivisia tässä tehtävässä. Ryhmänjohtajalla on edelleen oikeus pitää peruskurssia, kun hän on suorittanut koeajan hyväksytysti komppanian vääpelin valvonnassa. Koeaikojen sisältö saattaa osittain myös vaihdella henkilöiden välillä huomioiden aina kyseisen henkilön lähtötason ja aiemman osaamisen.

Painotan jälleen, että alkuperäinen teksti oli vain ehdotus. Ei mikään lopullinen vastaus. Muistan kyllä ajan jolloin melkein jokaisella edes jonkinlaisen viran omaavalla henkilöllä oli oikeus vetää PK. Muistan myös sen, että moni sitä ei todellakaan vetänyt. Siinä oli kuitenkin yksi suuri ero. Aina sen joku piti ja aina oli paikalla joku jolla siihen oikeus oli. Siis nimenomaan heti, ei 2 päivän päästä. Tässäkään tapauksessa ei tarvitse mennä sokeana takaisin vanhaan.
Esimerkiksi:
Jos sotamies X valitaan vaikkapa RvJ- tai SPOL-virkaan, kysytään herralta haluaako hän PK-oikeudet. Jos haluaa niin kyseisen herran esimies ilmoittaa asiasta komp. vääpelille joka hoitaa kokelasajan sitten kun ehtii. Tämä ei tarkoita sitä, että meillä huomenna olisi 10 ukkoa lisää PK-oikeuksilla, mutta se tarkoittaa sitä että parin viikon päästä niitä olisi ainakin muutamia lisää. MV imee mortteja tällä hetkellä kun imuri SA:n nokan edestä. Yksi suuri syy siihen on yleisen aktiivisuuden lisäksi, että sielä saat PK:n heti.


:.pussinen.: kirjoitti:Pääasiassa ilmi tuomasi asiat ovat Suomen Armeijassa käytössä joko nykyään tai ollut aiemmin käytössä ja todettu kannattamattomiksi.

Täytyy sanoa, että vuosien saatossa SA:ssa on koitettu ja kokeiltu, testattu ja todettu hyväksi ja lopulta muokattu syystä X niin huonoja kuin hyviäkin asioita. Nykyään on jo vaikea edes keksiä mitään, mitä ei olisi edes jollain asteella tässä puljussa jo mietitty. Ei se ainakaan omasta mielestäni poista sitä faktaa, että erilailla tehtynä asiasta X voidaan saada huomattavasti paremmin, jos se jossain toisessa formaatissa olisikin joskus käytössä ollut.
Käytännön esimerkkinä:
Muistaakseni se oli SALA (sori Sala jos se oli joku muu<3), joka yritti jo ajat sitten joskus 2010 tuoda partionjohtajan virkaa SA:han. Tuolloin (jälleen muistaakseni Zacharia, sori Z jos et ollu sinä<3) törppäsi ajatuksen täysin turhana ja olemattomana virkana. Silloin SA:n aktiivisuus oli vielä kaikenlisäksi ihan toisesta universumista kuin mihin nykyhabbossa on edes mahdollista päästä. Ideahan tästä tuli sen aikaisesta metsästä, jossa partioita käytettiin ja noh toki niitä varmaan nykyisessäkin metsässä käytetään. No... Nythän se virka kuitenkin on käytössä vaikka se on ennemmin turhaksi todettu?


Kenraali-123 kirjoitti:Ihan ensiksi täytyy muistaa kaikissa näissä aiheissa pari asiaa. Elämme parhaillaan vielä kesää, poikkeuksellisen kuumaa sellaista. Joka vuosi kesä on niin habboilunkin kuin myös SA:n kannalta suhteellisen epäaktiivista aikaa, ja täten moni asia myös meillä tuntuu jähmettyvän. Kesän helteet houkuttelevat olemaan kodin sijasta ulkona, ja näillä kärventyvillä lämpötiloilla monien tekee mieli mennä viilentymään. Tämän lisäksi moni esimies pitää myös omia lomiaan, sillä moni meistä kuitenkin ihan myös työelämässä, ja kun lomat alkavat ollaan myös mahdollisesti viikkoja pois habbon ääreltä. Kesä vaikuttaa täten siis melkein kaikkeen meidän tekemiseen. Olet Slaat muistaakseni ollut niinikään tämän kesän sotilas, joten et ollut mukana keväällä, kun toimintaa ja PK:ta, niinkuin kaikkea muutakin oli paljon enemmän tarjolla. Näistä voi saada muutamia maistiaisia esim foorumeilla "SA keksi hienoa toimintaa" osiossa.

Kuten jo aiemmin sanoin, niin ainahan tähän asiaan voi halutessaan vedota, että on kesä. Toki fakta on se, että tottakai kesä vaikuttaa kaikkien aktiivisuuteen. Eikä tämä mitenkään ainutlaatuinen kesä ole. Fakta on kuitenkin myös se, että SA tuntuu joka kesä kärsivän tästä samasta ongelmasta muita armeijoita enemmän. Esimerkiksi: ei Stolin AK aikoinaan kuollut koko kesäksi, ei G16 Armeija kuollut koko kesäksi, eikä esimerkiksi MV tällä hetkellä ole aivan kuollut koko kesäksi. Tietysti voidaan vedota vanhaan hyvään argumenttiin "Silloin habbossa oli enemmän pelaajia". Se voi pitää paikkansa, mutta SA oli tuolloin kesäisin aivan yhtä hiljainen mesta kuin nykyäänkin. Tämänkin sanon kaikella rakkaudella SA:ta kohtaan, niin ei tarvitse kenenkään vetää hernettä nokkaansa.
Tuo "Olet Slaat muistaakseni ollut niinikään tämän kesän sotilas, joten et ollut mukana keväällä, kun toimintaa ja PK:ta, niinkuin kaikkea muutakin oli paljon enemmän tarjolla" meni itseltäni siinä mielin ohi, että tarkoititko tätä kyseistä kesää? Se on totta että uudelleen olen liittynyt tänä kesänä. Olen minä ennemmin kuitenkin nähnyt jo SA:n kesät, niin miehistöläisenä kuin esimiehenäkin.

Tähän kesäasiaan vielä sellainen pointti, että mulla on melkoisen paljon näitä habbokavereita tai miksikä kukin haluaa kutsua esim. discordissa kaverina. Osa SA:sta, osa MV:stä jne. Kummasti melkoisen monella on aikaa pelailla eri pelejä kuitenkin niin päivisin kuin iltaisin, mutta habbossa ei näy. Tästä en ketään tietysti syytä ja teenhän näin itsekkin. Pointti koko hommassa on se, että ei porukkaa vaan kiinnosta tulla habboon. MV:ssä on monta jannua, jotka istuu mielummin värvissä (koska sielä on tekemistä) ja menee CS sittenkun sielä hiljenee illalla menot. SA:ssa se on täysin toisinpäin. Ei tästä voi kesää pelkästään syyttää, vaikka sen taakse on helppo nojata.

Kenraali-123 kirjoitti:Partionjohtaja on sanojesi mukaan ajatuksena kaunis, todellisuudessa heikosti käytössä ollut virka. Nykyisillä hieman heikommilla vahvuuksilla PJ-virkaa ei olla pidetty niin tärkeänä. Omasta mielestäni ko. virka on ennenkaikkea olemassa niitä aktiivisuusboomeja varten, jotta tilanteen sattuessa siihen voidaan ottaa nopeasti ja nopealla perehdytyksellä sotilaita. Ajatus viikon partiosta on myös ideana kaunis, mutta nykytilanteessa sen tittelin voitosta taistelisi joka viikko noin 2 partiota vuoronperään, jolloin idea hieman lässähtää. "Menkkabaretti" on mielestäni myös vähän hupsu palkinto tupla-ansiotasosta, ja siihen tilalle voisi kehitellä myös jonkun muun vaihtoehdon (kultaista barettia innolla odottaen).

Tämä kommentti selvensi omia näkemyksiäni asiasta paljon, jos virka todellisuudessa on luotu vain aktiivisuusbuumeja varten. Edelleen seison sanojeni takana siitä, että ko. viran voisi helposti luoda kiinteäksi osaksi SA:n ryhmärakennetta kuten sen ylempänä mainitsin. Onko se täysin oleellinen juttu? - tuskin. Toisaalta sittenpä ei ole koko virkakaan oleellinen. Järkevämpiäkin täytevirkoja keksii, kun aktiivisuus oikeasti on huipussaan.
Mitä "viikon partio"-titteliin tulee ja varsinkin tähän: "mutta nykytilanteessa sen tittelin voitosta taistelisi joka viikko noin 2 partiota vuoronperään, jolloin idea hieman lässähtää" kommenttiin niiiiiiin... Ei, ei se oikeastaan lässähdä. Moniko ihminen taistelee tällä hetkellä viikon sotilas-tittelistä? Sanoisin, että 2kpl ja senkin voi saada vain kerran kuukaudessa. Muutenkin tuo "viikon sotilas"-titteli on tällä hetkellä täysin turha, kun tasoilla ei ole enää nykyisessä SA:ssa juurikaan merkitystä. Ennen kävit tasot 1-5 -> KK. Nykyään kaikki on sidottu tasokoulutuksiin ja siihen, että kuinka nopeasti ne pääset suorittamaan. Näin ollen mielummin palkitsee ja motivoi 3 ihmistä (kun heille ei edes tuplaylennyksiä anneta, vaan lämmintä kättä ja joku koriste) sen sijaan, että palkitsee kerran kuukaudessa yhden ihmisen.

Kenraali-123 kirjoitti:Peruskurssi, alokkaat, kouluttajat ja luvat ovat myös aina usein kuuma peruna. Välillä tulee jaksoja, että kouluttajia on liian vähän koulutettaviin nähden, välillä taas kouluttajia on liian paljon kysyntään verrattuna. Habbolla on trendejä ja aikakausia, jolloin iso joukko pelaajista seilaa eri lafkojen välillä samoissa kaveripiireissä paikasta toiseen. Sitten meillä on myös nämä klassiset sankarit jotka sadannella hahmollaan liittyvät mm. SA:hn hetken huvin turvin. Ennen kesää tilanne PK:ssa oli aikalailla se, että Alokkaita ei riittänyt, kesäkuussa taas alokkaita tuli ovista ja ikkunoista, mikä johti uusien kouluttajien hommaamiseen. Tilannetta katsotaan aina tapauskohtaisesti jaksoittain, ja kaikkiin trendeihin kyllä reagoidaan. Valitettavasti kaikkia ei voida kouluttaa peruskurssikouluttajiksi, eivätkä kaikki myöskään halua virassa toimia. Uudistunut peruskurssi vaatii myös kouluttajalta paljon enemmän kuin vanha malli.

Tähän vastasinkin jo Pussisen komentissa.

Kenraali-123 kirjoitti:Toiminnanpitoon SA otti jokunen aika sitten käyttöön STK:n. Itse en kyseistä osastoa johda, mutta uskoisin siinä olevan ratkaisu aktiivisempaan toiminnanpitoon kun syksy alkaa taas kolkutella oven takana.

Tämä on se asenne, joka itsellä vähän särähtää korvaan. "Kun syksy alkaa taas kollkutella oven takana". Kyllä sielä porukkaa nytkin on paikalla. Ei tuparien vahvuus tarvi olla 8. Kolme ihmistä riittää siihen toimintaan vallanmainiosti, varsinkin jos aula on esimerkiksi tyhjä. Toiminta vain aktivoi jengiä tulemaan (varsinkin iltaisin näin kesällä) paikalle, kun tietävät että jotain oikeasti tapahtuu. Mutta mikäli asenne on tämä, että syksyllä sitten, niin mikäs minä olen mitään asiaan varsinaisesti sanomaan.
Edelleen mielestäni parasvaihtoehto olisi discordiin "@toiminta"-rooli, jonka jokainen halukas voisi itselleen ottaa. Sielä voisi sitten STK, RJ, Esimiehet yms ilmoitella, että "tänään olis sitten klo 20:00 toimintaa".

Kenraali-123 kirjoitti:Viimeisenä haluaisin muistuttaa yhteisesti kaikkia miehistössä olevia, että vaikka välillä tilanne siltä tuntuisikin, ei me täällä esimiehistössä mitään aaseja kuitenkaan olla. Meillä on täällä paljon erilaisia aikoja kokeneita, vuosien kokemuksen saavuttaneita pitkänliiton esimiehiä, joidenka työhön kannattaa luottaa. Se ei tarkoita etteikö palautetta voisi toki antaa, sillä SA:ssa jokaisen taistelijan ääni saa tulla kuulluksi.

T. 10v & 6kk SA:ssa eläneenä
Ylivääpeli Kenraali-123

Se on täysin totta, että SA:ssa on valtava määrä kokeneita kavereita. Omilta aliupseeri ajoiltani muistan kyllä hyvin muutamia varsin vakuuttavia upseereita ja ihmettelin kuinka pystyy edes keksimään tuollaista habbo hotelliin. Siihen ei kuitenkaan voi ikuisesti nojata, että joku on ollut SA:ssa vaikka 5 tai 10 vuotta. Fakta on se, että habbo on kuolemassa hiljalleen. Jokaisen kesän jälkeen alkaa vähemmän porukkaa saapumaan paikalle ja luultavasti muutaman vuoden päästä lyödään kiinni jo koko habbo.

EDIT:
- Unohdin kirjoittaa vielä loppuun, niin muokataan vielä. Kenun kommenttiin, että ei kukaan esimiesten oletakkaan olevan mitään aaseja. SA:n rakenne on jo ties kuinka kauan ollut niin esimiespainotteista, että kaikki riippuu pitkälti esimiesten aktiivisuudesta. Kaikilla on omat menonsa, oma motinsa yms joten en varsinaisesti lähtisi ketään huonosta aktiivisuudesta tuomitsemaan. Lähinnä vain STK:n tapaisen osaston pitäisi reagoida tällaisiin tapahtumiin, koska se on osasto joka nimenomaan poistaa painetta esimiehiltä.
ex. SA - Ylikersantti
ex. Armeija, Vänrikki
ex. AK - jokukersantti

Entinen alkoholisti, nykyinen alkoholisti.
Avatar
Slaat
Jäsen
 
Viestit: 65
Liittynyt: 14.02.2011 22:08

Re: Kehitysideat

ViestiKirjoittaja herttalyhty » 26.08.2021 22:44

Oisko aika päivittää alokaskoulutusta nykyhetken tasalle ja poistaa foorumeiden kautta tapahtuva koulutus? Laput toimii unitylläkin nykyään ja suurin osa koulutettavista käyttää kumminkin ladattavaa versiota.
Toi nykyinen koulutus on imo hirveetä spämmiä ja trollin näkösta, varsinkin jos koulutuksia on kaksikin menossa samaan aikaan ja tän lisäks värvissä on muutakin keskustelua menossa.
herttalyhty
Jäsen
 
Viestit: 8
Liittynyt: 24.08.2021 21:03

Re: Kehitysideat

ViestiKirjoittaja .pannu. » 28.11.2021 14:34

Minusta Suomen armeijan kannatus lähtisi huimaan nousuun jos todella suosittu ja himoittu vihreä ihonväri lisättäisiin sallittuihin. Koska muut armeijat eivät tätä ole hyväksyneet, voisi SA tarjota nyt kodin kaikille syrjityille vihreille miehille (ja naisille) jotka kovasti tahtoisivat löytää oman armeijansa. Olkaa te niitä moderneja, ensimmäisen askeleen ottavia.
.pannu.
Jäsen
 
Viestit: 62
Liittynyt: 20.02.2021 01:14

Re: Kehitysideat

ViestiKirjoittaja :.pussinen.: » 28.11.2021 19:25

.pannu. kirjoitti:Minusta Suomen armeijan kannatus lähtisi huimaan nousuun jos todella suosittu ja himoittu vihreä ihonväri lisättäisiin sallittuihin. Koska muut armeijat eivät tätä ole hyväksyneet, voisi SA tarjota nyt kodin kaikille syrjityille vihreille miehille (ja naisille) jotka kovasti tahtoisivat löytää oman armeijansa. Olkaa te niitä moderneja, ensimmäisen askeleen ottavia.

Kiitos ideasta. Esimiehet ottavat ehdotuksen käsittelyyn seuraavassa esimieskokouksessa.
Majuri :.pussinen.:
Komppanian päällikkö
Koulutusupseeri

Spoiler: +
PK 08/17
KK 01/18
AUK1 11/18
AUK2 04/19
RUK 03/20
Vänr. 09/20

"If something's hard to do, then it's not worth doing" - Homer Simpson
:.pussinen.:
Komentajan adjutantti
Komentajan adjutantti
 
Viestit: 1580
Liittynyt: 03.10.2016 19:59

Re: Kehitysideat

ViestiKirjoittaja relyb » 17.01.2022 13:54

Alokaskoulutusohjeet

Mielestäni SA:n alokaskoulutus on ollut jo pitkään vanhanaikainen ja liian puuduttava.

Parempi järjestys:

1. Nykyinen Asento & Lepo osuus on hyvä

2. Sääntöjen toisto. Aivan giga puuduttavaa ja turhaa. Mielummin alokas lukee kaikki laput mielessään itsekseen ja kouluttaja kysyy min. 3 kysymystä esim:
Missä idlaat? (tässä tulee myös tämän hetkinen vaihe 5 käytyä läpi)
Miten poistut?
Miten puhuttelet esimiehiä? (tässä tulee myös tämän hetkinen vaihe 3 käytyä läpi)

3. Peruskurssin käyminen.
Kerrotaan mitä peruskurssiin kuuluu ja mitä siitä hyötyy

4. Varmistetaan osaako alokas värvätä ja kouluttaa
Koulutuslappu voitaisiin lisätä värviin, koska se ei haittaa ketään.

5. Kysyttävää -> ei hyvä -> SA - Alokas # -> Asento -> Jatkakaa -> Raportti

Simppeli, toimiva ja tehokas tapa kouluttaa alokas vuonna 2022.
relyb
Jäsen
 
Viestit: 76
Liittynyt: 16.01.2022 13:32

Re: Kehitysideat

ViestiKirjoittaja relyb » 17.01.2022 13:55

Kesäasu

SA on jäljessä nykymuodista habossa.

Suorat housut ovat vuotta 2010. Habossa on nykyään mahdollisuus käyttää maastokuvioisiahousuja. Nämä housut ovat siistit ja etenkin armeijamaiset. Enemmän kuin suorat.

Ehdotan että näitä kokeiltaisiin 2022 kesäasussa
relyb
Jäsen
 
Viestit: 76
Liittynyt: 16.01.2022 13:32

Re: Kehitysideat

ViestiKirjoittaja relyb » 17.01.2022 14:31

SA:n discordiin "oikeudelliset" rooli jotta oikattomat miehistöläiset voi pingata mahdolliset oikeudelliset hereille avaamaan esimerkiksi portin alokkaalle koulutusta varten

LK lista julkiseksi jotta miehistöläiset voisivat tarkistaa tulevan alokkaan LK statuksen eikä tarvitse tuhlata aikaa sen enempää turhaan värväämiseen
relyb
Jäsen
 
Viestit: 76
Liittynyt: 16.01.2022 13:32

EdellinenSeuraava

Paluu Palautteet

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 51 vierailijaa

cron